Marlies (19) - "Shit. Ik ben jaloers."

Relaties

10/05/2018
Hij amuseert zich tijdens Happy Friday, 'zonder bijbedoelingen'. Du-huh!
Marlies

Marlies (19) ontdekt dat ze jaloers is. Ze gaat op zoek naar een manier om die jaloezie een plaats te geven. Of om ze kwijt te geraken. En of dat lukt?

"Happy Friday! Mijn vriend geniet van wat lekkers op het werk. Maar is dat lekkers enkel eten, of ook dat mooie meisje? Wat was haar naam ook alweer? Juist, Dorien. Knap, spontaan en uiterlijk een genie. Een vlam met lange benen, golvend haar en groene ogen. Zie mij, van vergelijking is er geen sprake. Mijn zelfvertrouwen is op de loop. SHIT ik ben jaloers en wat doe ik eraan?"

Ik werk aan mijn zelfvertrouwen (én kom te weten wat ik wil)
Waarom voel ik me angstig of bedreigd? Ik voel me zo ellendig, omdat ik onzeker ben. Ik ben onzeker over mijn uiterlijk, uitspraken en hoe anderen mij zien. Ik vraag me af wat mijn omgeving over mij denkt. Ben ik nog wel leuk genoeg? Ben ik niet saai geworden? Vindt mijn vriend me nog wel aantrekkelijk?  De onzekerheid slokt mijn energie op. Ik krijg er hoofdpijn van. Ik heb er genoeg van. Het zoeken naar antwoorden weerhoudt me gelukkig te zijn. Het stopt hier en nu. Ik heb ook een reden er te ‘zijn’.

Ik wind er geen doekjes om
Van Happy Friday naar Confession Saturday. Ik wind er geen doekjes om. Ik vertel mijn vriend over mijn jaloezie en onzekerheid. Misschien is hij zich niet bewust van hoe hij me doet voelen. Daarom praat ik erover. Zo geef ik hem de kans zijn kant van het verhaal te vertellen. Zelf probeer ik een duidelijk verhaal te vertellen. Daarom zet ik enkele zinnen op papier. Als ik dit niet doe overval ik mijn vriend met woorden waar ik geen vat op heb.

Ik kijk met andere ogen (én denk niet meteen dat er een ramp gaat komen)
Dorien is knap maar waar is haar humor gebleven? Nu ik erover denk, zo perfect is ze niet. Dat me dit nu pas duidelijk wordt! Ik was aan het ‘filteren’. Filteren is maar één kant van een situatie zien. Ik zag alleen hoe mooi, slim of succesvol Dorien is. Van mezelf zie ik vooral negatieve eigenschappen. TOTAAL VERKEERD. Mijn vriend heeft humor nodig. Humor is één van mijn positieve eigenschappen en ik heb er nog. Ik maak er een lijstje van om ze niet te vergeten.

Ik stop (zoveel mogelijk) met vergelijken
Ik ben niet Dorien en vica versa. Zij heeft een ander leven met andere voor- en nadelen.

Ik ben geen helderziende (én stel daarom vragen)
Ik weet wat mijn vriend denkt. Of dat dacht ik toch. Ik ben geen helderziende. Voor mij is Dorien de perfectie en ik ging ervan uit voor mijn vriend ook. Natuurlijk kan ik zijn gedachten niet lezen. Wat ik nu besef. Daarom vraag ik hem op de man af wat hij voor Dorien voelt. Dé manier om de waarheid te achterhalen. Hier moet ik geen helderziende of politieagente voor zijn. Het is niet de bedoeling mijn vriend aan een kruisverhoor te onderwerpen.

Ik kijk eerst naar mezelf (en vergeef het de ander)
Happy Friday, mijn vriend is laat thuis. Ik ben alleen. Hij heeft veel plezier (met Dorien). Is mijn vriend schuldig? Waar was ik, vorige week woensdag? Niet vroeg thuis, op het terras, met niet onknappe vrienden. Touché. Ik maak de situatie erger dan het lijkt. Zelf had ik plezier zonder kriebels in mijn buik. Voor mijn vriend geldt hetzelfde. Hij amuseert zich tijdens Happy Friday, zonder bijbedoelingen. Daarom kijk ik nu eerst naar wat ik zelf doe, voordat ik de fout bij mijn vriend leg. ‘Later thuis’ zijn, wil niet altijd het ergste zeggen. Het is mogelijk dat een collega op het laatste moment nog hulp nodig heeft.

Ik geloof in sprookjes (maar ben realistisch)
Jaloezie is niet helemaal zwart. Het betekent dat je de ander graag ziet en niet wil verliezen. Jaloezie vraagt wel om ingedijkt te worden. Hiervoor geef ik bovenstaande tips. Het helpt om te geloven in sprookjes, maar niet te fel. Je mag streven naar een perfecte relatie met een ‘nog lang en gelukkig’. Maar je moet ook beseffen dat er altijd mindere dagen zijn. Dagen waarop de liefde net wat minder groot is. Gelukkig gaan die zonder veel jaloezie snel voorbij.