Praat over zoenen en seks

Relaties

04/02/2020

Zoenen en seks, een van de meest intieme dingen die je met een ander persoon kunt doen. Maar erover praten? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En best awkward ook. Hier zijn enkele tips om je seksgesprekken zo behulpzaam, productief en plezierig mogelijk te maken.

Je bent veel kwetsbaarder als je over seks praat dan dat je het doet
Justin Lehmiller

Ga meteen aan de slag
Eerst en vooral is het een goed idee om al vroeg in je relatie over seks te praten. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Creëer eerst vertrouwen en intimiteit met gemakkelijkere gesprekken over toestemming of anticonceptie. Vanaf daar kan je verder gaan met wat voor jou goed voelt en wat niet. 

Timing is alles
Het lijkt misschien natuurlijker om over zoenen of seks te praten net voor of na de daad, maar praten in het heetst van de strijd, kan je kwetsbaar maken. In plaats daarvan praat je er beter over op een moment dat geen van jullie beiden gehaast zijn.

Wees duidelijk en leg uit
Je lief is geen gedachtenlezer. Als je geen zin hebt in een zoen of seks, om welke reden dan ook, vertel dat dan. De ander begrijpt soms niet waarom hij/zij wordt weggeduwd en kan zich afgewezen voelen. 

Wees positief, niet kritisch
Gebruik "ik" in plaats van "jij" zinnen. Het is minder beschuldigend, en het geeft je de controle. Dus, 'Ik voel...' in plaats van 'Jij laat me voelen...'. Wees aardig voor je liefje. In plaats van meteen kritiek te geven, begin je best altijd met iets positiefs (dit geldt ook voor niet-seksuele gesprekken). Als je deze onderwerpen op een positieve manier aanbrengt laat je meteen merken dat je wil investeren in je relatie met die persoon. 

Luister en stel vragen
Een van de grootste problemen is dat mensen niet weten hoe ze moeten luisteren. Mensen zijn zo bezorgd over hoe ze iets kunnen zeggen zonder zichzelf of de ander te kwetsen, dat ze de hele tijd nadenken over wàt ze moeten zeggen, in plaats van écht te luisteren. Probeer je in de schoenen van de ander te verplaatsen. Probeer te aanvaarden wat je hoort. 

Schrijf het op
Vind je het echt te moeilijk om erover te praten? Schrijf dan eerst je gevoelens en gedachten neer en geef dit briefje aan je lief. Dit kan de start zijn van een goed gesprek. 

Meer informatie: www.sensoa.be

Auteur: Charlotte Claeys