Lou neemt duet op met zichzelf als meisje

Relaties

06/06/2019

Sarah Bettens gaat voortaan door het leven als Sam Bettens. Wat dat nu gaat geven met zijn stem, dat is koffiedik kijken. Ook de 18-jarige Louise werd Lou én is student zang. Hij vond een bijzondere manier om zijn transitie een plaats te geven, hij nam een duet op met zichzelf als meisje.

Rond zijn veertiende begon het bij Lou te dagen dat hij liever een jongen zou zijn. Het was dankzij een leerkracht dat hij tot dat besef kwam. "Ik was eerst bij haar uit de kast gekomen, ik vertelde dat ik op meisjes viel. Ze vroeg me hoe dat ik dat wist. Toen zei ik dat als ik een jongen zag, dat ik ook er zo zou willen uitzien. En wanneer ik een meisje zag, zei ik dat ik ermee wou samen zijn. Toen ze zei dat ik ook echt een jongen kon zijn, ben ik er echt over beginnen nadenken."

Lou is creatief omgegaan met zijn transitie. Voor zijn eindwerk op school heeft hij een duet met zichzelf opgenomen. In het liedje, geschreven door Femke Verschueren, hoor je hem als meisje en als jongen. "Ik heb het nummer vorig jaar ingezongen, eerst met mijn stem voor de hormonen en dan later met mijn stem als jongen erbij." Het eindwerk heeft ook geholpen om alles een plaats te geven. "Ik kon me zo beter voorbereiden op wat er allemaal ging komen." 

Voor Sam Bettens was een van de grootste hindernissen om man te worden de verandering van zijn stem. "Mijn stem was ook een van de hoofdzaken dat me heeft tegengehouden. Je kan niet inschatten hoe het gaat veranderen. Maar ik ben nu heel tevreden over mijn stem, ik zing heel graag nu." zegt Lou. "Het was in de les soms wat vloeken, omdat we steeds moesten zoeken naar een andere toonaard, dan weer lager, dan weer hoger," lacht leerkracht Emelien.

Bron: Radio 2 - Beluister hier het duet