Zorg voor jezelf. Maar hoe?

Relaties

21/06/2019

Zelfzorg? Wat is dàt eigenlijk? En als je weet wat het is, hoe pak je dat in handen?
Merel legt de basics uit aan de hand van drie kleine, maar waardevolle voorbeeldjes.
En jij? Hoe ga jij voor jezelf zorgen?

1.
Het is avond. Je legt je gsm aan de kant, maakt jezelf een tas thee en nestelt je in de zetel met een goed boek. Je neemt even de tijd om tot rust te komen om dan vredig in slaap te vallen 

2.
Je komt thuis van je werk. Het was een hectische dag met veel deadlines, moeilijke gesprekken en lastige vergaderingen. Je hebt de neiging om de tv aan te zetten en geen voet meer te verzetten. In plaats daarvan trek je je loopschoenen aan en ren je alle spanning van je af. 

3.
Het is middag. Je ligt nog steeds in bed. Je lijkt het gevecht met je depressie te verliezen, maar plots beslis je toch om uit bed te komen, te douchen en propere kleren aan te trekken. Je voelt je eventjes terug mens. 

Iets goed doen voor jezelf. Iets liefs doen. Zacht zijn, mild zijn.
Merel

Dàt is zelfzorg: iets goed doen voor jezelf. Iets liefs doen. Zacht zijn, mild zijn. Kiezen voor constructief in plaats van destructief. Zelfzorg betekent letterlijk ‘voor jezelf zorgen’. Het is nodig om je fysiek en mentaal goed te voelen. Het is geen medicijn voor geluk, geen magische toverspreuk voor een gelukzalig leven. Het is gewoon een basis, een goeie start. 

Van tijd tot tijd kan je uit het donker stappen door gewoon even heel lief te zijn voor jezelf...
Merel

Het is zeker niet gemakkelijk om steeds voor zelfzorg te kiezen. En dat is oké. Het is oké om soms gewoon eens ongelukkig te zijn, om eventjes in je verdriet te wonen. Maar van tijd tot tijd kan je uit het donker stappen door gewoon even heel lief te zijn voor jezelf. Dat mag. Dat verdien je.

Auteur:  redactieraadslid OverKop Merel