Bleitkous? Goed bezig!

Relaties

23/10/2019

Voel je dat er een tsunami aan tranen zit aan te komen? Hou ze dan vooral niet tegen! Onderzoek wijst uit dat ze écht helpen om je gevoel terug naar ‘normaal’ te krijgen. Even belangrijk: ze geven een sociaal signaal als bewijs van hoe je je voelt. Mensen die om je geven, kunnen die signalen oppikken om voor je te zorgen. Simpel. Of toch niet?

Troost
Onderzoek aan de University of Queensland door psycholoog Lear Sharman en zijn collega’s(2019), wijst uit dat 7 op 10 van de proefpersonen zich na een huilbui bevrijd of getroost voelt.

Tranen 'ontgiften' het lichaam, helpen om te verdoven, verminderen pijn en herstellen het chemisch evenwicht in je lichaam.
die met de zakdoek

Kalmering
Andere geleerden tonen nog straffere dingen aan. Het blijkt dat tranen het lichaam 'ontgiften', dat ze kunnen helpen om te verdoven, pijn te verminderen, het chemisch evenwicht in je lichaam te herstellen. En dat ze zelfs helpen bij het omgaan met stress. Tranen hebben ook een beschermende functie om fysieke pijn te verdoven en ze helpen bij herstel. Dit verklaart ook waarom je al eens huilt om jezelf te kalmeren als je alleen bent.

Weet jij nog wanneer je voor het laatst huilde? En waarom?
Wat deden de tranen met je?