Maak tijd voor jezelf

Relaties

01/03/2018

Heb jij soms ook het gevoel even tijd voor jezelf nodig te hebben? Feestje hier, café-avond daar, woensdagavond nog naar de film? Allemaal leukleukleuk, maar soms wordt het gewoon te veel en heb je zin om gewoon thuis te blijven. Dit zijn enkele tips hoe je aan je vrienden kan vertellen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt.

Sommige mensen zijn introvert, anderen extravert. Terwijl een extravert energie bijtankt op sociale activiteiten, zit dat bij een introvert vaak anders. Bij een introvert vragen sociale activiteiten veel energie. Het is niet gemakkelijk om nee te zeggen. Misschien ben je zelfs bang dat je vrienden je niet zullen begrijpen. Toch is er geen enkele reden om bang te zijn. Maar hoe pak je het aan?

Praat erover
Wees open en eerlijk over wat je denkt als je tegen vrienden praat. Leg hen uit dat je het even rustig aan wil doen en dat het niet aan hen ligt. Open communiceren zorgt ervoor dat je vrienden je beter begrijpen. Wist je dat 50% van alle Belgen introvert is? Dat betekent dat de helft van jouw vrienden waarschijnlijk hetzelfde voelen! Geen reden om er niet over te praten, dus. Wil je het niet in groep vertellen? Vertel het dan tegen je beste vriend of vriendin. Hij/ zij zal zeker voor je opkomen.

Durf nee zeggen
Voel je aan dat een avondje in de zetel een goed idee is, doe het dan gewoon. Durf nee zeggen. Voor jezelf zorgen is een sterkte. Het zorgt ervoor dat je de volgende dag voldoende energie hebt om de dag te doorstaan.

Jij bent de baas
Blijven je vrienden aandringen, durf dan op je strepen te staan. Het is een teken dat je vrienden je er graag bij hebben. Echte vrienden doen moeite om jouw gevoel te begrijpen en gunnen je tijd voor jezelf.  Hoe je het ook draait of keert, jij bent baas van je eigen lichaam. Ook al doen we allemaal wel eens dingen waar we geen zin in hebben, het is zonde om jezelf uit te putten, toch?