Interview: "Agressie, is dat slecht?"

Relaties

18/05/2018
Je doet het omdat het bevrijdend werkt. Je laat de rauwe emotie in je los om plaats te maken voor motivatie.
Marjan Gryson

Marjan Gryson, psychologe en medeoprichter van vzw Touché, zegt dat agressie meer is dan woede. "Reken maar. Agressie is een hapklare brok energie!" 

Wat is agressie?
Agressie is niet zomaar wat in het wilde weg slaan. Agressie is een doel willen bereiken. Agressie is een aanmoedigingskreet om jezelf wakker te schudden. Een voorbeeld is de bokser die eens goed brult voor zijn kamp begint. De bokser die wil WINNEN. Agressie wordt op verschillende manieren geuit. Soms in de vorm van slaan, tieren of brullen. Soms in de vorm van innerlijke opwinding. Iedereen ervaart agressie anders, afhankelijk van de omgeving waarin je opgroeit. Als je opgroeit in een rustig gezin, zullen harde woorden snel luid klinken. 

Spanningsboog
Agressie is een momentopname tussen de spanning om een doel te bereiken en de ontlading achteraf. Het is een moment dat je energiepeil de hoogte in gaat. Je wilt je ontdoen van een bepaalde angst. Je wilt ingrijpen bij onmacht. Je wilt iemand beschermen. Je wilt vooral IETS BEREIKEN. Maar wàt is niet altijd duidelijk. Daarom kan agressie ontaarden in iets wat lijkt op in het wilde weg slaan. Je zit met die energie, maar je weet er geen blijf mee.

Positief versus negatief
Hoe je de energie inzet, bepaalt of je positief of negatief agressief bent. Wie positief agressief is, gebruikt de energie om er iets nuttigs mee te doen. De agressie loont. Wanneer het doel bereikt is, is er een gevoel van trots en zelfvertrouwen. Je hebt het voor elkaar gekregen. De bal is in de goal gesjot. De pirouette is gedraaid. Wie negatief agressief is, misbruikt de energie aan harde taal en een lelijke houding. Dat komt omdat je nog niet hebt uitgedokterd wat je wilt bereiken of waar die angst vandaan komt. Daarom is het belangrijk op een juiste manier met agressie om te gaan.

Agressie is kneedbaar
Iedereen proeft het gevoel van agressie op een andere manier. Er zijn drie groepen waarin de verschillende manieren kunnen onderverdeeld worden. Misschien gooi je er alles uit. Je bent dan iemand die zich uitleeft op een boksbal en luid roept wanneer niemand het hoort. Je doet het omdat het bevrijdend werkt. Je laat de rauwe emotie in je los om plaats te maken voor motivatie. Veel mensen vinden een uitweg in sport, waarbij je agressie binnen de spelregels blijft. Zo geef je je tegenstander enkel klappen op plaatsen die mogen.  Anderen gaan in een neutrale modus. Ze beseffen dat de agressie hen in overdrive brengt en schakelen een vitesse lager. Ze zoeken een moment van rust op. Een moment alleen met de focus op zichzelf en het lichaam. Dat kan tijdens een sessie yoga zijn of een moment van meditatie. Nog anderen doen aan ping pong. Ze temperen hun emoties door met een vertrouwenspersoon te praten en af te toetsen wat ermee te doen.

Agressie is deelbaar
Iedereen is wel eens agressief. Maar hoe gaat de ander ermee om? Loop je weg of schiet je ter hulp? Beide kan. Soms help je door de ander rust te gunnen. Soms door samen te zoeken naar een oplossing. De perfecte houding is niet makkelijk aan te reiken. Net omdat iedereen anders met agressie omgaat. Wat je zeker niet mag doen is de ander proberen te sussen of tegen te houden. Dat is olie op het vuur gooien. Wat altijd helpt, is om te delen hoe je zelf met agressie om gaat.

Agressie is niet 'het nieuws'
In het nieuws wordt agressie vaak negatief belicht. Enkel de negatieve kant wordt getoond in beelden van oorlog, hooliganisme of homohaat. Dat maakt het moeilijk te geloven dat agressie ook positief inzetbaar is. Toch kan agressie helpen te vormen wie we zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het typische beeld van een Italiaan. Ze zijn furieus in gebaren en  verwoordingen, maar vooral erg gepassioneerd. Sommigen worden overweldigd door die gebaren, anderen zien er de passie van in.

Curieus? De deur van vzw Touché staat steeds voor je open of vind raad in het boek ‘Positief agressief’.