Klimaatredder of spijbelaar?

Nieuws

21/01/2019

Opportunistische spijbelaar voor de een, ecologische supervrouw voor de ander. 
Love her or hate her maar Anuna De Wever zet dezer dagen de klimaatdiscussie meer dan ooit op scherp.
(bron: STAMPMEDIA foto (C) Jef Cauwenberghs)

Ik heb het gevoel dat iedereen maar wat zit te kijken terwijl als we nu de bocht nemen, we het nog kunnen redden.
Anuna

Amper een dag na de historische opkomst op de tweede klimaatspijbeldag zit Anuna De Wever alweer gewoon op de schoolbanken in het Koninklijk Atheneum van Mortsel. De actie van donderdag, waarop 12.500 scholieren voor het klimaat door Brussel trokken, haalde de internationale pers, van The Washington Post tot zelfs  The New York Times. “Ik heb meer dan achthonderd ongelezen berichten”, blaast Anuna. “Wanneer ik wat tijd heb, scroll ik erdoor heen. Alleen zo spijtig dat Greta Thunberg (15-jarige Zweedse activiste die als eerste besloot te spijbelen, red.) nog niets persoonlijk heeft laten weten.

Openbaar vervoer moet veel internationaler. Je moet van pakweg Rusland tot Turkije geraken met de trein.
Anuna

Dat het leven voor de 17-jarige scholiere tegenwoordig aan een rotvaart gaat, is een understatement. Van de barricaden in Brussel gaat het diezelfde avond nog naar de studio van het VRT-journaal om een uurtje later op een lezing van Nic Balthazar in Gent als held ontvangen te worden. Dat het klimaat haar écht aan het hart ligt, zal ook vandaag nog een paar keer duidelijk worden. Ze slaat op tafel, grijpt zich naar de haren of maakt geestdriftig een verklarende tekening. “Het hele fucking systeem zit fout!”

De opkomst van donderdag overtreft zonder twijfel je stoutste dromen maar je hebt al meermaals aangegeven door te willen gaan tot mei. Veel ouders lieten al verstaan dat ze een of twee keer spijbelen nog wel door de vingers wilden zien maar niet meer. Hoe ga je het momentum zo lang vasthouden?

Anuna De Wever: ‘Al staan we er de volgende keer met duizend, dan nog vind ik dat goed. Ik maak me daarover geen zorgen. Zolang er maar een vaste groep is die zich blijft tonen. Er is inderdaad de schrik dat het door herhaling misschien zijn kracht wat verliest. Daarover denken we momenteel na. We moeten uiteindelijk ook nog samenzitten met klimaatexperts en onze eisen concreet naar de politiek uiten. Pas vanaf die concrete eisen er liggen en aanvaard worden, is onze actie geslaagd. Maar goed, we hebben nu de aandacht en ik hoop dat jongeren ook inzien dat ze zich daarvoor moeten blijven engageren. Het is nu of nooit, dat is het vraagstuk van onze generatie.’

Dat is wat we willen aankaarten: klimaat moet een prioriteit zijn voor elke partij, maakt niet uit wie er aan de macht is.
Anuna

Hoe realistisch is een 2050-doelstelling? Tegen dan zijn we zeven regeringen verder.

“Dat is wat we willen aankaarten: klimaat moet een prioriteit zijn voor elke partij, maakt niet uit wie er aan de macht is. Onze politici zullen inderdaad consistent moeten zijn. Elke partij moet een klimaatpartij zijn. Mensen verslijten ons voor idealistisch of dramatisch maar wie dat zegt heeft niet door hoe urgent dit probleem is.”

Een opvallende aanwezige donderdag was Dries Van Langenhove die pleitte voor de inzet van kernenergie. Is dat iets waar je je in kan vinden?   

“Er zijn veel visies op kernenergie. Laat me duidelijk zijn: de kerncentrales die we vandaag in België hebben, kunnen vandaag nog gesloten worden. Die zijn levensgevaarlijk. A way to the new Tsjernobyl.

Dan zitten we deze winter met een energietekort.

“Dat weet ik. Het punt is dat onze regering te laat komt. Ze hadden vijf jaar geleden al bezig moeten zijn om de stroomtekorten van nu op te vangen. Sommige experten zeggen me dat moderne kerncentrales zoals in Canada een deel van de oplossing kunnen zijn. Anderen kunnen dan weer niet genoeg benadrukken: ‘Anuna, kernenergie is niet de toekomst.’”

Wat winnen we? Heel de planeet!
Anuna

En zo bestaat toch het risico dat jullie als jongeren de speelbal worden van volwassen activisten en experten met een eigen visie en agenda?

“We proberen met zoveel mogelijk mensen te praten en laten het kernenergiedebat aan de experten. We kijken naar wat de consensus is en die is dat we niet goed bezig zijn. Ik denk dat we het allemaal eens zijn dat gascentrales geen goed idee zijn. Die visie kunnen wij als jongeren misschien wel beter in de schijnwerpers zetten dan experten.”  

Het zal snel moeten gaan. In mei zijn het verkiezingen en de kans is groot dat die meer rond migratie dan klimaat zullen draaien.

“Daarover wil ik niet veel kwijt. Ik wil mij laten horen in het klimaatdebat, niet in de migratiediscussie. Klimaat is de grote prioriteit. We zitten op een punt waarop het nog niet te laat is (tekent eigenhandig grafiekje). Ik heb het gevoel dat iedereen maar wat zit te kijken terwijl als we nu de bocht nemen, we het nog kunnen redden.”

De vermaarde Deense statisticus Björn Lomborg stelde enkele weken geleden in een interview in De Morgen dat zelfs wanneer we de meest ambitieuze akkoorden van Parijs halen we nog altijd  maar tegen het einde van de eeuw 0,05 tot 0,2 graden inhalen op de opwarming terwijl het beleid ons jaarlijks 1 tot 2 biljoen dollar kost.

“Ik las over een land dat de Parijs-akkoorden niet wou tekenen omdat ze die te laks vonden. Vandaar de high ambition coalition in Katowice (waar België niet bij was, red.)landen die nog beter moeten en willen doen. Ik heb gehoord dat Parijs slechts een stappenplan is en dat we er zo wel kunnen geraken. Maar de marges zijn klein. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen.” 

Lees verder/ontdek het volledige artikel op STAMPMEDIA