You've got talent

Vrije tijd en werk

07/06/2020

Talentenshows geven een eenzijdig beeld van talent. Alsof dat alleen bestaat in spectaculaire acts. Niet zo! Talent zit vaak in hele kleine dingen die geen podium nodig hebben. Iedereen wordt geboren met talent. (Minstens één. Meestal meer.) Het ontdekken en er een vaardigheid van maken, vraagt nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. Je wordt er niet beroemd van, wel gelukkiger. En meer jezelf. Maar hoe ontdek je je talent?

Per ongeluk

Sommige dingen vreten energie. Andere doe je ‘op je sloffen’ - graag en zonder moeite - en ze geven je veel voldoening. Talent ontdek je vaak per ongeluk. Door iets te doen en te merken dat je er goed in bent. Hoe klein ook. Je verdient er geen medailles mee of of je zal er niet mee doorbreken op Youtube. Maar zodra je je talent ontdekt, kan je het wel inzetten voor jezelf, de anderen en de wereld.
 

Outside the box
Jij hebt geen talent, zeg je? Denk dan eens outside the box en focus op je mini-successen:
- je herstelt de fietsband van een vriend
- je lost een ruzie op
- je schrijft een ontroerend mooie tekst bij een speciale gebeurtenis
- je legt aan je opa uit hoe hij instagram moet gebruiken
- je organiseert een topfeestje met alles erop en eraan
- er zitten pareltjes tussen je vakantiefoto ‘s
- je maakt heerlijke confituur
...

Welke eigenschappen heb je ervoor nodig: geduld, mensenkennis, goed kunnen plannen, de juiste woorden vinden, oog voor detail … Dat heb jij dus in huis. In jezelf. Als je dat weet, heb je een sleutel in handen voor meer zelfvertrouwen. Want jij kan dat!
Soms zien we talent beter bij anderen dan bij onszelf. Jij weet perfect waarvoor je die vriend bewondert of waarvoor je terechtkan bij die vriendin. Vraag hen eens waarin zij jou een krak vinden.

Let it grow
Je talent ontdekken is één. Het ruimte geven om te groeien is nog straffer. En zo waardevol. Voor jezelf natuurlijk. Want het geeft voldoening en het maakt je gelukkiger. Iets doen met je talent helpt je er zelfs rapper bovenop als je in een dip zit.
Een echt toptalent word je als je je talent kan inzetten voor het goede, voor anderen. In het klein: voor je omgeving. Of in het groot: voor een betere wereld. Zo wordt jouw talent een stille maar prachtige kracht. Het doet jou en anderen groeien.
 

Verborgen talent

Misschien ligt jouw talent in iets dat je nog nooit probeerde. Iets dat je uitdagend lijkt of spannend: gitaar spelen of spreken voor een groot publiek, een marathon lopen of een boek schrijven. Wat heb je nodig om dat te doen: doorzettingsvermogen, gevoel voor ritme of voor humor, een warme stem, een rijke fantasie of sterke benen ...  
Maar één manier om te weten of daar jouw talent ligt: overwin je angst. Go & grow!