Overwin eenzaamheid

Relaties

21/03/2018

Eenzaamheid kruipt in je kleren en is moeilijk uitwasbaar. Het gevoel wegwassen kan enkel door een mengeling van zelfkennis, doorzettingsvermogen en lef.

Zelfkennis
Voel jij je begrepen? Wat denk en voel ik hierbij?’ ‘Vind ik eenzaam zijn erg of (mogelijk) positief’? ‘Hoe draag ik zelf bij aan mijn eigen eenzaamheid’? Als de antwoorden negatief zijn, is de kans op eenzaamheidsgevoelens groter. Het is belangrijk om aan de slag te gaan met deze gevoelens.

Lef
Actie ondernemen vraagt om patronen te doorbreken. Het is niet te onderschatten hoeveel moed en inzet dit vraagt. Patronen doorbreken gaat over ‘durven’. Durven praten, jezelf verdiepen en  hulp vragen. Elke stap van je actieplan is er één genomen met  lef. De stappen op het plan bepaal je zelf, maar een aanzet geven we alvast.

  1. Durf een OEN te zijn. Bestaande vriendschappen kan je krachtiger maken door als een ‘oen’ te praten over je gevoelens: open, eerlijk en nieuwsgierig. Praat over wat je de laatste tijd bezighoudt en vraag de ander ernaar. Door gevoelens te reflecteren leer je elkaar stap voor stap beter kennen. Hoe beter je elkaar kent, hoe beter jullie je aan elkaar kunnen aanpassen.

  2. Ga voor de kleinste stap. Met anderen omgaan en communiceren vraagt energie. Energie die je niet altijd kan opbrengen. Sociaal zijn doe je daarom best niet in een keer. Ga niet voor een knalfuif, maar voor een simpel gesprek met iemand in je buurt. Het gaat om small talk die je social skills voedt. Uit die gesprekken kan energie geput worden die kan ingezet worden voor het grotere werk. Maar...alles op zijn tijd.

  3. Vraag hulp. Eenzaamheid staat niet op je voorhoofd geschreven. Durf daarom de nood aan gezelschap en een luisterend oor kenbaar te maken aan je vriend, vriendengroep of een hulpverlener. Om hulp vragen is iets wat we als mens niet graag doen. Het voelt aan als storen. Maar draai het plaatje eens om. Mensen doen graag iets voor een ander, het geeft een bevredigend gevoel. Helpen is iets moois en geholpen worden nog mooier. Wanneer jezelf beter voelt geef jij aan de ander iets terug door er sterker te staan als persoon.

  4. Geef hulp. Hulp bieden geeft voldoening. Overweeg vrijwilligerswerk. Het zorgt voor een bezigheid, sociaal contact en een goed gevoel achteraf. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn dus niet alleen goed voor anderen maar ook voor jezelf. Doordat je jezelf nuttig voelt, voel je je minder eenzaam.

Doorzettingsvermogen
Eenzaamheid doorbreken gaat niet vandaag op morgen. Het vraagt doorzettingsvermogen. Het vraagt om voor de trap te kiezen en niet de lift. Er is geen snelle oplossing. Eenzaamheid is vaak nooit helemaal op te lossen, maar kan wel verminderd worden. Ga stap voor stap een trede hoger naar meer kwaliteit in het leven. 

Het begrip eenzaamheid blijkt voor iedereen verschillend.
Het gaat om een verschil tussen relaties die je hebt en de  relaties die je wenst.
Zit daar verlies op, dan ontstaan er soms negatieve gevoelens.  
eenzaamheid.nl