Is mijn relatie 'gezond'?

Relaties

20/02/2019

Wanneer we het woord “geweld” in een relatie horen, wordt er vaak meteen gedacht aan fysiek of seksueel geweld. Dit zijn ernstige vormen van geweld, maar niet de enige vormen van geweld die je kan ervaren in een relatie. Soms is geweld niet fysiek maar emotioneel. Emotioneel geweld slaat diepe wonden en kan trauma’s creëren. Omdat emotioneel geweld moeilijk te bewijzen is, is het voor slachtoffers vaak extra moeilijk om hulp in te roepen.

Lees hieronder duidelijke voorbeelden van emotioneel geweld in een relatie of doe de online test!

1. Je partner controleert wie je wel of niet in je leven kan hebben
Je partner geeft nooit echt een goede reden waarom hij of zij niet wil dat je bepaalde mensen ziet. Het begint vaak subtiel met de opmerking “Waarom ben je vrienden met zo’n mensen?” Je partner vraagt je niet meteen om de vriendschap te verbreken maar maakt je wel onzeker over met wie je omgaat.

2. Je partner weigert fouten toe te geven en geeft jou altijd de schuld
In plaats van problemen uit te praten, doet je partner je bij elke ruzie geloven dat alles jouw schuld is wat er voor zorgt dat jij je uiteindelijk altijd moet verontschuldigen.

3. Je partner maakt 'onschuldige' mopjes.
Een mopje hier en daar kan geen kwaad maar wanneer je partner consistent kwetsende opmerkingen blijft maken onder het mom van 'een grap' wordt de situatie problematisch.

4. Je partner beschuldigt je van dingen waar je niets mee te maken hebt.
Je partner zegt dingen zoals “Het is jou schuld dat ik mijn vrienden niet meer zie!” of “Door jou heb ik slechte punten op school!”. Dit zijn echter zaken die je partner zelf in de hand heeft.

5. Je partner doet onverschillig over dingen die jij belangrijk vindt.
Je partner wil nooit de dingen doen die jij wilt doen en doet neerbuigend over je interesses. Zo geeft hij of zij opmerkingen zoals: “Je ben echt een nerd!” of “Alleen losers doen dat!”.

6. Je partner controleert wat je draagt
Je partner bepaalt vaak wat je draagt of geeft kwetsende opmerkingen over je kleding zoals: “Ik wil niet dat mijn vriendin er als een hoer uit ziet!” of “Ik schaam me echt als je zo naar buiten gaat.”.

7. Je partner zegt dat niemand anders van je zal houden
Je partner maakt je constant duidelijk hoeveel geluk je met hem of haar hebt en dat niemand anders ooit van je zal houden. Dit maakt je enorm onzeker en laat je geloven dat je niets bent zonder hem of haar.

8. Je partner verplicht je tot seksuele activiteiten
Je partner gaat er van uit dat seks bij een relatie hoort en dat hij of zij hier elk moment recht op heeft. Vaak gebruikte argumenten zijn: “Van mijn lief verwacht ik wel meer dan een knuffel” of “Zie je me soms niet graag?”.

9. Je partner heeft enorme stemmingswisselingen
Het ene moment ben je de liefde van zijn of haar  leven maar vijf minuten later maakt je partner je gelijk met de grond. Dit maakt je verward en onzeker.

10. Je partner claimt al je tijd
Je partner wil dat je al je vrije tijd met hem of haar doorbrengt en doet je schuldig voelen wanneer je dit niet doet. Zo zegt hij of zij vaak dingen zoals: “Ben ik dan niet belangrijk?” of “Ik spendeer zoveel tijd aan jou en krijg niets terug”.

Herken je jezelf bovenstaande situaties?
Zoek hulp. Praat met een vriend, familielid of een vertrouwenspersoon op school.

Awel – bel: 102 of chat online met een vrijwilliger op: www.awel.be
Download de Toolkit van vzwZIJN

Tekst: Giel Beeckmans