Liefdesverdriet overleven: 4 tips

Relaties

19/03/2019

Je liefdesverdriet overwinnen is afkicken. Er zijn enkele mogelijkheden die je kunnen helpen om dit gevoel van verlies, eenzaamheid en boosheid te overwinnen. De tips zijn ook maar tips. Kijk of ze jou kunnen helpen. Sommige tips zullen interessanter voor jou lijken dan andere.

1. Knip de lijntjes door
Houd je ex niet in je leven. Hij of zij moeten even opzij, zodat je wonden kunnen helen. Misschien kan je ex later een plekje in je leven krijgen, als vriend of vriendin maar nu nog niet. Nu moet je de associaties met de pijn weghouden. 

Dat betekent:

  • Geen contact. Niet via sms, Whatsapp, Facebook, Instagram of wat dan ook.
  • Geen constante herinneringen aan je ex. Verwijder jullie foto’s, jullie conversaties en andere dingen je aan hem of haar doen denken.

2. Stuur je gedachten
Het lijkt misschien een onmogelijke opgave om je gedachten gewoon ‘uit’ je hoofd te zetten. Zeker als je zoveel pijn voelt. Maar je liefdesverdriet gaat er niet op vooruit als je je brein blijft voeden met herinneringen.

Wat kan je doen?

  • Als je aan je ex moet denken, verander dan je gedachten. Richt je bijvoorbeeld op je ademhaling.
  • Zoek afleiding! Ga iets leuk doen met een vriend of vriendin. Over je gevoelens praten mag maar probeer ook over andere dingen te praten.
  • Ga sporten, sporten maakt gelukshormonen aan en helpt je om je hoofd leeg te maken.Hoe minder je ex leeft in je hoofd, hoe sneller je liefdesverdriet verdwijnt. Natuurlijk is dit niet altijd even gemakkelijk, maar het werkt.


3. Ga er bewust doorheen.
Liefdesverdriet wordt een stuk dragelijker wanneer je beseft dat je een cyclus doorloopt. De gevoelens die je nu hebt, zijn tijdelijk. De pijn wordt minder en bijna iedereen doorloopt dezelfde cyclus. In het begin kan je haast niet geloven dat het uit is en ervaar je heftige emoties zoals boosheid, angst en eenzaamheid. Maar op een gegeven moment kom je er achter dat er nog leuke dingen in het leven zijn buiten je ex en accepteer je de breuk.

Zo overloop je op een goede en gezonde manier de cyclus:

  • Probeer je leegte niet te vullen met een 'overgangs'-relatie. Geef jezelf de tijd om de breuk te verwerken.
  • Weet dat je je gevoel kunt sturen. Jij bepaalt of je nu huilt op je bed of gaat hardlopen. Beiden zijn mogelijk.
  • Blijf jezelf eraan herinneren dat liefdesverdriet tijd kost. Je mag pijn hebben maar besef ook dat je iedere dag vooruit gaat.

4. Werk richting een beter leven
Door liefdesverdriet worden veel zaken als onbelangrijk ervaren, zoals: School, je vrienden, je hobby’s etc. Maar dit zijn wel de dingen die je geluk bepalen in de toekomst. Het is daarom belangrijk om te doen wat goed voor je is, ook al gaat dit tegen je gevoel in. Je eerste reactie is waarschijnlijk om jezelf te isoleren in je kamer met chocolade en Netflix maar ergens weet je dat dit je niet vooruit helpt. Het zijn net je vrienden, gezonde voeding en sport die je er het snelst bovenop helpen. Voor deze optie kiezen is niet gemakkelijk en je zal je zelf moeten pushen maar je zal merken dat het de moeite waard is.

Tekst: Giel Beeckmans