Ingezonden verhaal: Mijn beste vriendin is verliefd op mij

Relaties

19/02/2018

Ikzelf voel me tot jongens aangetrokken. Maar ik ben in de war door de gevoelens van mijn beste vriendin. Ze lijkt verliefd op me. Het geeft me een onbehaaglijk gevoel en ik weet niet hoe ermee om te gaan. Niet met mijn gevoel en niet met mijn vriendin.

Om dit gevoel te plaatsen, ging ik eerst met mezelf in gesprek. Dit klinkt misschien wat raar, maar ik deed het tijdens mijn wat ik noem: ‘Badkamer Brainstorms’. Tijdens dat half uurtje alleen op de badkamer, dacht ik na. Het is het moment dat de haardroger blaast, het water loopt en vooral niemand mij hoort denken. Een gekke plek, zeg je? Misschien wel, maar ik daag jou uit om ook zo’n plek te vinden. Jouw ‘place of brainstorm’.

Het idee om dit alles op te schrijven en naar OverKop te sturen kwam dan weer tijdens een fietstocht. Voor dit artikel ging ik op zoek naar signalen van homoseksualiteit, om holebi’s beter te begrijpen. Die vind je wel, want tussen homo- en heterohersenen zijn er verschillen. 

Hetero of homo? Je voorkeur wordt al in de baarmoeder bepaald!
Om antwoorden te vinden op mijn vragen, bleek het magazine Psychologie een goede bron. Uit een onderzoek van neurobioloog Dick Swaab blijkt dat homoseksualiteit niet geheel erfelijk is zoals lichaamskenmerken (bijvoorbeeld jouw mooie ogen) dat wel zijn. Homoseksualiteit kan wetenschappelijk gezien aangeboren zijn, maar overvalt je voornamelijk. Het is een gevoel dat je hele lichaam vult. Specialisten leiden uit hersenonderzoek wel af dat de keuze of je homo, hetero of bi wordt, al voor je gemaakt wordt in de baarmoeder. Na twee maanden zwangerschap komt het seksuele brein tot ontwikkeling. Afhankelijk van de hoeveelheid testosteron dat wordt aangemaakt, wordt jouw voorkeur bepaald. Een voorkeur die gevoelsmatig, met de tijd, steeds duidelijker gaat worden.

Vertrouwenspersoon
Het is een onderzoek dat ik met verbazing gelezen heb. Liefde is deels voorgeprogrammeerd. We hebben er niet helemaal vat op. Hoe zot is dat? Een ontdekking die ik uitvoerig met mijn vriend besprak. ‘Praten werkt’, is een veelvuldig gebruikte uitdrukking, maar wel één met inhoud. Durf iemand die je als vertrouwenspersoon ziet, over jouw gevoelens en seksualiteit aan te spreken. Zelf heb ik dat ook gedaan. Je hebt anderen nodig om zaken in perspectief te zetten. Ik denk intussen te begrijpen wat er in jou omgaat als homo, lesbienne of bi. Angst en hoop. Angst voor reacties van eender wie. Hoop om net als hetero’s de prins(es) op het witte paard te vinden. Om door de mist van deze gevoelens van angst en hoop jezelf te kunnen vinden, is je verhaal delen belangrijk.

Geen zin om te praten? Schrijf!
Wanneer praten niet werkt, kan pen en papier een goede hulp zijn. Zelf ben ik ook veel beter met woorden op papier dan het rechtuit te zeggen. Mijn vingers vormen sneller de juiste woorden dan mijn stem deze kan overbrengen. Daarom geef ik via deze weg mijn gevoelens prijs over holebi’s. Eerlijk, ik heb het wat moeilijk met de termen, hetero, homo of lesbisch zijn. Het maakt ons zo anders, terwijl het gevoel van liefde voor iedereen hetzelfde is.

Mijn besluit
Voor mij blijft het wennen om twee meisjes of twee jongens elkaar te zien kussen. Maar misschien is dat andersom ook het geval. Daarom vind ik dat je nooit kwaad op jezelf mag zijn omwille van je gevoelens. Anders geaard zijn, is geen misdaad. Wat is trouwens ‘anders zijn’? Het feit dat jij homo- of biseksueel bent, maakt jou niet anders, maar gewoon jezelf.

Ik denk dat ik, na mijn zelfreflectie, stilaan klaar ben om er met mijn vriendin over te praten...

Zit jij met vragen?
Check de holebifoon: en opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over holebiseksualiteit. Je kan er terecht met je verhaal, verwarring, verdriet of vreugde.