Ik. Ben. Arm.

Pesten

11/01/2019
Het ergste was dat ze deden alsof ik besmettelijk was.
Eline

Eline wil dat jongeren voelen en begrijpen wat armoede is.
“Niemand weet wat dat is, tot je er zelf in zit”

“Ik was nog heel jong toen papa thuis vertrok. Mama moest het alleen doen met een leefloon en drie kinderen. Het huis waarin we woonden was een krot. Het regende binnen, het bad stond niet stabiel, de vloer kwam los, er stond schimmel op de muren. Het huis had drie kamers. Eén kamer stond nog vol met de rommel van de vorige huurder, de andere was voor mijn broer. Zelf had ik geen kamer, ik sliep bij mama. Zes jaar hebben we daar zo gewoond. Tot het echt niet meer kon.”

“Toen werd het huis onbewoonbaar verklaard. De eigenaar zette ons op straat. We zijn even bij mijn oudste broer gaan wonen, maar dat werd onhoudbaar en zo zijn we in een opvangcentrum voor daklozen terecht gekomen. Daar hebben we een  jaar gewoond. Telkens er ergens een appartementje vrijkwam, kregen wij het toch niet te pakken. Elk sprankeltje hoop werd snel gedoofd. In mijn hoofd kwam het niet meer goed. Ik werd moedeloos (...).”

Soms had ik een jongensbroek aan
“De lagere school en de start in het middelbaar waren een hel voor mij. Wit en blauw was het schooluniform. Soms had ik een jongensbroek aan, allemaal waren het gekregen kleren. Maar geen merken en niets nieuws. Genoeg om van mij het lelijke eendje te maken. Ik voelde me bekeken en ik vond dat ik flaporen had. Ik werd gepest. Soms verdedigde ik me dan. Maar meestal niet en ging ik gewoon in een hoekje zitten. Het ergste was dat ze deden alsof ik besmettelijk was. Ze bleven uit mijn buurt (...).”

“Soms voel ik me arm, dan voel ik me ook echt lelijk. Ik wil graag mooi zijn, zo mooi als al die andere meisjes. Soms kijk ik naar de profielen op facebook en zie ik die mooie merkkledij. Dan zoek ik die kleren op internet op. Soms ben ik jaloers, ze zien er zo goed uit. Ik wil er ook gewoon goed uitzien

(...).”

Wist je dat in België één kind op tien in armoede leeft?
Armoedebarometer

Wat kan ik doen om (mijn) armoede te bestrijden? Heel wat organisaties die mensen in armoede ondersteunen, hebben ook een jongerenwerking. Kinderen en jongeren kunnen er terecht met vragen, voor hulp, maar ook om plezier en vrienden te maken. Check www.habbekrats.be.

Er zijn nog andere interessante jongerenorganisaties die werken met jongeren in armoede: http://www.netwerktegenarmoede.be/

Deze tekst verscheen eerder in Maks/Klasse en in de brochure 't ZITEMZO, jouw rechten - jouw leven