HELP! Mijn naaktfoto is verspreid!

Pesten

22/10/2019

Panikeer niet! Je bent zeker en vast niet de enige jongere die ooit al eens een sexy (naakt)foto heeft doorgestuurd. Ook al stuurde je de foto door naar iemand die je dacht te kunnen vertrouwen, het is echt niet jouw fout dat de foto nu verspreid is. Het is die andere persoon die jouw vertrouwen geschonden heeft. Wist je trouwens dat het verspreiden van foto’s zonder toestemming strafbaar is?

Ik wil het zelf oplossen
Niemand mag zonder jouw toestemming foto’s of filmpjes van jou doorsturen of op internet zetten. De persoon die jouw foto heeft verspreid, deed dus iets strafbaars.

 1. Vraag daarom zeker aan de persoon die jouw foto online heeft gezet om deze offline te halen en deze van zijn/haar toestel te verwijderen.
 2. Vraag ook aan je vrienden of omgeving om de foto te verwijderen als je weet dat de foto ook bij hen terecht gekomen is.
 3. Als je de daders niet kent of als ze niet willen meewerken, kun je de site contacteren waarop de foto gedeeld is.
 4. Lukt dit alles niet, dan kan je hulp zoeken bij een volwassene die je vertrouwt. Voel je jezelf hier nog niet klaar voor? Dan kan je eerst ook anoniem praten over je probleem met awel of de hulplijn van Child Focus.
 5. Je kan uiteraard ook steeds bij de politie terecht om klacht in te dienen.

Ik heb hulp nodig
Het is zeker en vast een goed idee om hulp te zoeken voor jouw probleem.

Je kan hulp zoeken bij een volwassene die je vertrouwt, zoals je ouders of een leerkracht. Dit is zeker niet eenvoudig en vergt heel wat moed. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Deze persoon zal je niet in de kou laten staan. Je staat er echt niet alleen voor!

Voel je jezelf er nog niet klaar voor om het tegen een volwassene te zeggen? Dan kan je ook eerst anoniem praten over je probleem met de hulplijn voor een veilig internet van Child Focus of met awel.

Tips om problemen te vermijden
'Sexting' kan best spannend zijn, maar let wel op wat je precies verstuurt en naar wie! Een (naakt)foto is zo gedeeld en dan heb je er helaas geen controle meer over. Met onderstaande tips kun je alvast de kans verkleinen dat jouw sext ongewenst gedeeld wordt.

5 tips om veilig te 'sexten'

Zet geen foto’s op sociale media of verstuur geen foto’s via smartphone die niet door iedereen gezien mogen worden.

Omdat de foto’s en filmpjes die je verzendt doorgestuurd kunnen worden, stuur je best geen foto’s rond waarvan je niet wilt dat iedereen ze ziet. Stel je de vraag: zou ik graag hebben dat mijn oma me zo ziet? Nee? Verstuur dan de foto of het filmpje dan niet.

Reageer wanneer anderen een sext doorsturen en stuur er zelf geen door.
Een sext doorsturen waarvoor de afgebeelde persoon geen toestemming heeft gegeven is verboden (en het is ook helemaal niet cool)! Wanneer je dit doet, dan kan je met de politie in aanraking komen! Stuur dus zelf nooit een naaktfoto van een ander door, maar vertel de persoon van wie je het berichtje kreeg dat dit eigenlijk niet mag. Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker het themablok over het maken en delen van foto’s en filmpjes.

Toon je seksualiteit en intimiteit voor elkaar op een andere manier.
Sexting is misschien wel spannend, maar zeker niet zonder privacy risico!

Sext altijd veilig!
Als je toch aan sexting wil doen, dan doe je dit best op een veilige manier:

 • Kom nooit herkenbaar in beeld! Zorg ervoor dat je geen seksuele foto’s of filmpjes maakt waarin mensen je kunnen herkennen. Houd je hoofd dus buiten beeld!
   
 • Doe enkel aan sexting met personen die je ook offline kent en die je kunt vertrouwen.
   
 • Maak met hen duidelijke afspraken. Een sext wordt niet doorgestuurd! Beter nog is om af te spreken dat jullie de berichtjes meteen wissen en niet bewaren.
   
 • Doe enkel aan sexting als de ander ook meedoet.

Verzend geen foto’s of filmpjes wanneer je onder druk wordt gezet, maar vraag hulp aan een volwassene.

Deze tekst werd overgenomen vanop ikbeslis.be
Ontdek er meer tips en tricks over je privacy