Jezelf pijn doen. Waarom toch?

Depressie en angst

06/03/2019
Het is niet omdat er meerdere redenen voor zijn, dat jezelf pijn doen een goede manier is om met dingen om te gaan. Integendeel. Het is dan belangrijk om andere, gezonde manieren te leren.

X

Soms doen mensen zichzelf bewust pijn. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. Nee, het is niet om aandacht te vragen. Vaak verstoppen mensen ook net dat ze zichzelf pijn doen. Het is wel een duidelijk teken dat het niet goed met hen gaat en dat ze hulp nodig hebben. Jezelf pijn doen is NOOIT een oplossing.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zichzelf pijn doet:

  • Jezelf straffen

Bijvoorbeeld na een slechte test op school

  • Omgaan met moeilijke emoties

Wanneer we ons slecht voelen, gaan we daar op een bepaalde manier mee om. We doen iets om ons nadien beter te voelen, bijvoorbeeld met iemand praten of ons afreageren door een rondje te gaan hardlopen. Jezelf pijn doen is een andere (ongezonde) manier om met zware emoties om te gaan.

  • De omgeving (onbewust) laten weten dat het niet goed met je gaat

Wanneer je je gevoelens niet kan verwoorden of wanneer je voelt dat je omgeving je niet serieus neemt.

  • Zelfhaat

Wanneer je je niet goed voelt over wie je bent, je jezelf niet graag ziet, je niets goed vindt aan jezelf.

  • Controle zoeken

Soms lopen meerdere dingen in je leven niet goed en heb je het gevoel dat je er niets aan kan doen. Het is alsof alles je zomaar overkomt en je niets meer zelf kan bepalen. Jezelf pijn doen, geeft soms een bepaald gevoel van controle. Zelf kiezen welke pijn, waar pijn, wanneer pijn.

  • Fysieke pijn voelen in plaats van emotionele pijn

Emotionele pijn is soms moeilijk te vatten. Het is vaag, zit in ons hele lichaam en is niet zomaar te verwoorden. Fysieke pijn is het tegenovergestelde: het is duidelijk, plaatselijk en zichtbaar. Ook kan het de aandacht even afleiden van de emotionele pijn.

Het is belangrijk om professionele hulp te vinden, iemand die je kan helpen om moeilijke ervaringen te verwerken en nieuwe manieren te vinden om met je emoties om te gaan.

Ben of ken jij iemand die zichzelf pijn doet? Praat erover, vraag hulp.

https://issuu.com/vipjeugd/docs/120177_vip_zelfverwonding_lr

https://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/automutilatie

Tekst: Noëmi Brouwers