Anoniem ingezonden verhaal: 'Ik ben een BINNENVETTER'

Depressie en angst

13/03/2018

Binnenvetter: ook wel een introvert persoon genoemd die niet gemakkelijk zijn of haar gedachten laat merken of goed kan overbrengen. Althans, dat is hoe ik het omschrijf :-) En jep! Hallo, daar ben ik! 

Een binnenvetter zijn, dat houdt voor mij in dat ik het niet snel zeg als het even niet zo goed met me gaat. Ik lijd, treur of mok het liefst in stilte en alleen. Maar voor mij betekent het ook dat ik het soms van mezelf niet door heb als ik in de put zit. Ik voel dan wel dat ik me niet helemaal oke voel, Ik ben dan ook meestal niet een bewuste binnenvetter. Als iemand vraagt ‘Hoe voel je je?’ of ‘Hoe gaat het met je?’ dan kan ik soms niet helemaal de woorden vinden die beschrijven hoe ik me voel. Hoe talig ik ook aangelegd ben, praten over mezelf is niet mijn sterkste kant. Ik voel me dan ongemakkelijk, kan niet altijd de woorden vinden en ben vooral ook veel beter in over een ander praten (en advies geven). Voor anderen hun struggles weet ik wel altijd een antwoord of oplossing te vinden maar als het over mezelf gaat blokkeer ik helemaal. 

1.    Write it down
Zet je gedachtes en gevoelens eens op papier. Dit kan voor jezelf zijn, maar ook wanneer je juist iets naar iemand moet overbrengen. Zeker wanneer het gaat om lastige situaties. Het is voor mij echt een gevoelskwestie, wanneer ik ergens echt mijn gevoel in kwijt kan, schrijft dit zoveel beter dan wanneer ik iets moet forceren. Neem er de tijd voor! Wat wil je eigenlijk overbrengen en hoe doe je dat op een vriendelijke manier? Zorg dat je oprecht bent!

-    Voor jezelf
Een dagboek kan heel erg goed helpen om je gevoelens in kwijt te kunnen. Doe dit bijvoorbeeld vlak voordat je gaat slapen, zodat je met een rustig hoofd de nacht door kan komen. Het is je eigen privéblog, dus je kan er alles in schrijven wat je maar wil, zonder dat iemand daar iets van ziet. Wil je graag iets delen met de wereld, dan is een online blog natuurlijk ook een goede plek om dit te uiten!

-    Voor anderen
Heb je er moeite mee om iets naar een ander over te brengen? Dit kan bijvoorbeeld naar jouw leerkracht,beste vriend(in) zijn. Want hoe moeilijk is het eigenlijk om iets aan hen te vertellen als je ergens mee zit? Ik vind het altijd moeilijk en zeker omdat ik sommige dingen niet weet hoe ik het juist kan overbrengen. Een bericht of mail is dan altijd goed om mee te beginnen, zodat je later altijd nog persoonlijk met die persoon in gesprek kan gaan. Je moet altijd blijven denken: het zijn ook mensen, net zoals jij en ik!

2. Praat erover!
Zit je ergens mee of vind je iets niet leuk wat iemand heeft gezegd? Praat er dan eerst over met iemand waar je wel goed mee kan praten. Dit kan je lover zijn, je beste vriendin of je vader of moeder. Zeker wanneer je van slag bent is dit een goede optie, zodat je niet alles vanbinnen op blijft kroppen. Dat is namelijk nooit goed (ook al doe ik het zelf). Ik word er alle sinds doodongelukkig van en ik sluit mezelf alleen maar meer op. Say hello to my big wall!

Kusjesssss, ...

(OverKop weet wat de echte naam van de schrijver is, maar die verkoos anoniem te blijven.)
 
 

Let’s talk!
Ben jij ook een echte binnenvetter? Waar heb jij eigenlijk vaak last van en wat doe je er dan mee? 
Laat hieronder een reactie achter?

anonieme inzender :-)