Corona & Melissa: 'Ik kom hier door.'

Depressie en angst

08/04/2020

Melissa Bauwens (17) kampt al vijf jaar met een depressie. De lockdown weegt dan ook zwaar op haar. Moedig getuigt ze over haar leven in deze coronatijden om andere jongeren dat zo nodige schouderklopje te geven. “De stemmen in mijn hoofd die me zeggen dat ik mezelf iets aan moet doen, klinken nu eens zo luid”, vertelt ze. Rode Neuzen Dag wil net als Melissa jongeren die het in volle coronacrisis moeilijker hebben, steunen onder de noemer #RodeNeuzenDagTegenCorona.

Als we haar bellen heeft ze er net een wandeling naar haar oma opzitten. Op de terugweg kreeg ze het moeilijk, de zwarte gedachten en stemmen duiken weer vaker op, het gevolg van zware pesterijen. “Het begon al in het vierde leerjaar”, vertelt Melissa met een warme, opgewekte stem die je niet verwacht bij iemand die over problemen praat die te groot zijn voor een tiener, of voor eender wie. “Op mijn 12, 13 jaar werd ik depressief, er volgden opnames in de psychiatrie, bij PAika (kinderpsychiatrie, red.) in het UZ Brussel. Daar hebben ze me geweldig geholpen. Een begeleider van PAika zei me ooit ‘dat de mooiste dingen in het leven, zich bevinden aan de andere kant van de angst’. Dat is me altijd bijgebleven. Ondertussen ben ik volop bezig met mijn herstel. Naar school ging ik sowieso al twee jaar niet meer, wel ging ik elke dag naar zorgboerderij Huppeldepup in Humbeek om er te helpen. Dat deed ik supergraag. Vooral van de dieren te verzorgen werd ik blij. Daar voelde ik me goed.”

Piekeren

Maar sinds 16 maart is de zorgboerderij gesloten door de coronamaatreegelen en is de wereld van Melissa net als die van veel mensen tijdelijk amper groter dan woon- en slaapkamer. “En dan ga je opnieuw piekeren, is er weer te veel tijd om na te denken”, zegt ze. “In mijn hoofd zeggen sinds de depressie stemmen aan me dat ik mezelf iets moet aandoen. Die klinken nu ik thuis zit luider, ik hoor ze opnieuw vaker. Dat is zwaar.”

Steun vindt Melissa thuis bij twee liefhebbende ouders, oudere broer Michael (20) én haar vier cavia’s. “We hadden er maar twee gekocht, twee vrouwtjes”, vertelt ze. “Eén van de cavia’s bleek zwanger te zijn en nu hebben we er vier: Coeba, Baloo, Wolly en Brownie. Het klinkt misschien stom, maar die beestjes zijn belangrijk voor mij. Ik ben nogal een knuffelaar en dat is iets wat in deze tijd amper kan. Ik mis dat heel erg. Als ik mijn cavia’s vast kan pakken maakt dat veel goed. Verder teken ik heel graag, portretten van mensen, zo realistisch mogelijk en kijk ik naar YouTube, naar de vlogs van Jamilla Baidou en de videos van Enzo Knol.”

Autisme

“Weet je, deze situatie is voor mij extra moeilijk omdat ik ook ASS heb, een autismespectrumstoornis. Nieuwe en onverwachte situaties, niet weten hoe iets zal lopen, dat kan ik heel moeilijk plaatsen. Zelfs die twee onverwachte extra cavia’s, dat vond ik al lastig. En dat is nu net wat er gebeurt met de lockdown. Niemand weet wanneer dit eindigt of hoe het precies zal lopen.”

Melissa getuigt moedig en opgewekt. Als we haar spreken lijkt ze in niks te verschillen van elke andere tiener. En misschien is ze dat ook niet. “Ik denk dat veel jongeren het moeilijk hebben en daarom wil ik mijn verhaal vertellen. Ik wil dat iedereen weet dat ze er niet alleen voor staan. Praat met de mensen rondom je, doe dingen die je graag doet. We komen hier door. Ook ik.”

Zoals ze zelf zegt, wil Melissa met haar verhaal andere jongeren een virtuele schouder bieden. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Door de coronamaatregelen wordt de weerbaarheid van jongeren extra op de proef gesteld. Daarom is er nu ook #RodeNeuzenDagTegenCorona, een goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius om jongeren ook in tijden van corona mentaal, fysiek en sociaal sterker te maken. Ontdek de acties op rodeneuzendag.be. Daar geven experten advies en tips, worden meditatiepodcasts aangeboden en vertellen jongeren over hun eigen ervaringen met de coronacrisis.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Bron: Het Laatste Nieuws (04/04/2020)