Corona Confessions: Ik wil niet opnieuw depressief worden!

Depressie en angst

27/04/2020

“Ik heb met de dag minder motivatie om op te staan, krijg onverklaarbare huilbuien, heb geen eetlust en kan me niet concentreren.” Voor Shari komt de klap hard aan om wekenlang binnen te blijven. Haar oude gewoonten duiken terug op en ze heeft schrik om terug in een depressie te vallen.

 

“Ik voel me rot. Ik heb een zware depressie van drie jaar doorstaan, ik ben nu twintig. Volledig gelukkig en mentaal gezond, dacht ik.” De eerste week in quarantaine verliep voor Shari wel oké. In week twee ging het mis. “Ik herkende de symptomen al snel. Zo begon mijn depressie ook. Ik ben nu een pak ouder en kan benoemen waar ik mentaal doorga, waardoor ik op tijd de hulp van mijn vrienden en ouders in kon schakelen.” 

Hier zit ik dus. Eenzaam, verdrietig, motivatieloos.
Shari

Het gaat nu wel al wat beter, maar ze voelt zich eenzaam. Ik heb mijn vriend al drie weken niet gezien en ik wist niet dat ik iemand zo hard kon missen. Hij is degene die me helpt en vastpakt als ik me slecht voel, nu kan hij enkel bellen. Ik kan niet naar hem toe, alhoewel ik niets liever zou willen. Zijn mama is zorgverlener, dus de kans op besmetting is groot. Mijn ouders zijn bang dat het op die manier bij ons thuis zou binnenkomen. Daarbovenop is mijn mama risicopatiënt, dus dat willen we zeker vermijden.”

Mijn vriend is degene die me helpt en vastpakt als ik me slecht voel, nu kan hij enkel bellen.
Shari

“Ik heb iets nodig om naar uit te kijken, maar de einddatum is nog niet in zicht. Het enige wat er te doen valt is hele dagen lang nadenken, waardoor ik begin te piekeren en te twijfelen aan alles. Zoals mijn studies, dromen en hobby's.” Het is voor Shari heel eng om plots zo wankel op haar benen te staan. Daarnaast ben is ze ook heel bang dat ze het virus zou krijgen. “De verhalen die de ronde doen over hoe het eraan toegaat op de intensieve zorg geven me rillingen. Ik zou daar echt niet willen belanden, drie weken op mijn buik aan een beademingstoestel.”

Nood aan een luisterend oor? Surf naar awel.be of tele-onthaal 

Met dank aan UA - Departement Communicatiewetenschappen - MIOS onderzoeksgroep